Ce sunt celulele stem?

Ce sunt celulele stem?

Organismul uman conţine sute de tipuri diferite de celule care sunt importante pentru sănătatea noastră de zi cu zi. Aceste celule sunt responsabile pentru a păstra funcţia normală a corpului nostru în fiecare zi. Exempluri includ capacitatea de a face inimile noastre sa bată, creierul să creadă, rinichi să curaţe sîngele nostru, celulele pielii noastre să înlocuiască pielea care e bătrînă, şi aşa mai departe.

 

 

Ceea ce este unicat despre celule stem este capabilitatea lor de a face toate aceste alte tipuri de celule. Celulele stem sunt furnizori de celule noi. Când cellule stem se împart ele pot face mai multe cellule stem sau mai multe alte tipuri de celule. De exemplu, celulele stem din piele pot face mai multe celule stem de piele sau se pot face celule diferenţiate de piele care au locuri de muncă specifice, cum ar fi abilitatea de a face melanină.

 

De ce sunt celulele stem importante pentru sănătatea dumneavoastră?

 

Când sîntem răniti sau bolnavi, celulele noastre, de asemenea, sunt răniţe sau ucişe. Când se întâmplă acest lucru, celulele stem devin active. Celulele stem au locuri de muncă de fixare a ţesuturilor noastre rănite şi de a înlocui alte celule, atunci când mor de rutină. În acest fel, celulele noastre stem ne ţin sănătoşi şi pot preveni îmbatranirea prematură. Celulele stem sunt ca o armată proprie de medici microscopici.

 

Care sunt diferitele tipuri de celule stem?

 

Celulele stem vin în multe forme diferite. Oamenii de ştiinţă cred că fiecare organ din corpul nostru are un tip propriu şi specific de celule stem. De exemplu, sângele nostru se face din celule stem de sânge (de asemenea cunoscute ca celule hematopoietice). Cu toate acestea, celulele stem sunt prezente, de asemenea, din primele etape ale dezvoltării umane, şi atunci când oamenii de ştiinţă cresc acestea, ele sunt denumite “celule stem embrionare”. Motivul pentru care oamenii de ştiinţă sunt încântaţi de celulele stem embrionare este faptul că munca naturală a celulelor stem embrionare este de a construi fiecare organ şi ţesut în corpurile noastre în timpul dezvoltării umane. Asta înseamnă că celulele stem embrionare, spre deosebire de celulele stem adulte, pot fi încurajate să devină celule care fac aproape orice alte sute de tipuri de celule umane. De exemplu, în timp ce o celulă stem din sânge se poate face numai sânge, o celulă stem embrionară poate face sânge, oase, piele, creier, şi aşa mai departe. În plus, celulele stem embrionare sunt programate de natură pentru a construi ţesuturi şi chiar organe, în timp ce celulele stem adulte nu sunt. Ce înseamnă acest lucru este faptul că celulele stem embrionare au o capacitate mai mare naturală de a repara organele bolnave. Celulele stem embrionare sunt obţinute din resturi de embrioni de la tratamente de fertilizare, care sunt doar câteva zile, care au fost făcute într-un vas într-un laborator, şi care altfel ar fi aruncate.

 

Ce sunt iPS sau celule stem pluripotente induse?

 

Oamenii de ştiinţă şi medicii sunt încantati de acest nou tip de celule stem numite “iPS” celule. Motivul pentru care suntem încântaţi este că celulele iPS aproape au toate aceleasi proprietăti ca si celulele stem embrionare, dar nu sunt făcute dintr-un embrion. Astfel, nu există probleme etice cu celule iPS. În plus, celulele iPS sunt realizate din celulele proprii de la un pacient, ceea ce înseamnă că celulele iPS ar putea fi dat înapoi la un pacient fără riscul de respingerea imună, o problemă importantă cu orice transplant de celule stem.

 

Ce ne rezervă viitorul şi cum ar putea aceste cellule stem să schimbe modul în care medicul dumneavoastră vă tratează?

 

Deoarece, prin natura lor proprie, celulele stem au locuri de muncă de înlocuire a celulelor bolnave sau învârstă, oamenii de ştiinţă au conceput ideea de a folosi celule stem ca terapii pentru pacienţii cu o gamă largă de afecţiuni medicale.

Ideea aici este că prin ai da unui pacient bolnav celule stem sau celule diferenţiate realizate din celule stem, putem face uz de abilitatea naturală a celulelor stem de a vindeca o multitudine de probleme si a face un pacient sănătos din nou.

 

De exemplu, dacă un pacient are un atac de inimă, putem să îi dăm un transplant de celule stem ca o terapie cu scopul de a avea celule stem transplantate şi a repara partea de inimă care a fost rănită.

 

Populatiile naturale de celule stem pe care le posedă toată lumea au numai o capacitate limitată de a repara leziuni pentru corpurile noastre.

 

Revenind la exemplul de inimă, cellule stem proprii care ezistă în inimă nu au capacitatea de a repara inima care a a fost ranita de la un atac de cord, dar un transplant de milioane de celule stem ar fi mult mai puternic. Deci prin a da unui pacient transplanturi de celule stem putem stimula capacitatea organismului de a se vindeca mult mai mult decît ar putea prin capacităţile celulelor stem care există în mod natural.

 

Dificultaţi rămân să fie adresate înainte de terapiile de celule stem pot deveni mai frecvente, inclusiv probleme de siguranţă, pentru că celulele stem pot forma tumori de cancer şi pot să cauzeze respingerea imună.

 

 

Chiar şi aşa, celulele stem au posibilitatea de a transforma medicina şi, probabil, în numai una sau două decenii, majoritatea oamenilor vor cunoaşte pe cineva care a avut, sau poate chiar noi înşine am fi avut un transplant de celule stem. Celulele stem au potenţialul pentru a produce tratamente pentru cele mai multe boli majore cu care se confruntă oamenii, inclusiv boli de inimă si cancer, boala Parkinson, scleroza multiplă, accident vascular cerebral, boala Huntington, boli de măduva spinării, şi multe altele.

 

 

Ce tratamente cu celule stem sunt disponibile acum şi de ce majoritatea medicilor recomandă ca pacienţii să ia în considerare aceste tratamente cu prudenţă şi în ultima instanţă?

 

La ora actuală, sînt foarte puţine transplanturi de celule stem care sînt disponibile şi care sunt dovedite de oamenii de ştiinţă să fie sigure şi eficiente. Cel mai bun exemplu este transplantul de măduvă osoasă. Cu toate acestea, multe tratamente cu cellule stem deşi sînt nedovedite sunt anunţate şi sînt oferite în toata lumea. În plus, aceste tratamente obţin o mulţime de atenţie în mass-media, de multe ori atunci când celebrităţi, cum ar fi stele de sport obţin aceste tratamente. În general, oamenii de ştiinţă şi multi doctori recomandă prudenţă si de multe ori sînt împotriva acestor tratamente, deoarece nu este clar dacă aceste tratamente sînt efective şi dacă sunt fără primejdie. Sînt cazuri unde pacienţi au murit din cauza tratamentelor de cellule stem. Desi este rezonabil să se ia în consideraţie toate opţiunile de tratament, în special atunci când se confruntă o condiţie care este incurabilă, vă recomandăm să consideraţi aceste tratamente numai în ultima instanţă şi numai după ce vaţi sfătuit cu medicul dumneavoastră personal.

Translation by Anca Knoepfler

4 thoughts on “Ce sunt celulele stem?”

  1. Pingback: Tratamente Cu Lipitori Si Productia De Celule Stem - Tratament Cu Lipitori - Lipitori.ro - Lipitori Medicinale - Hirudoterapie

  2. Pingback: Hirudoterapia Marește Numărul Celulelor Stem Din Organism - Tratament Cu Lipitori - Lipitori.ro - Lipitori Medicinale - Hirudoterapie

  3. Un articol foarte bun. Daca cineva are nevoie de serviciile unei banci sigure apelati la banca privata de celule stem Salveo Biotechnology. Este o companie elvetiana cu laboratorul in Geneva. Celulele sunt stocate in Elvetia, care dupa cum stim totii este cel mai sigur loc din lume. http://www.salveo.com +40318103701linie tel. gratuita

Leave a Reply

%d bloggers like this: